Mijn eigen blog, het stond al langer op mijn ‘bucket list’! Daar hoort een korte voorstelling bij, al was het maar beleefdheidshalve. Het zal op deze pagina’s vooral over het lopen zelf gaan, een hobby die de voorbije jaren uitgegroeid is tot een echte passie. Maar goed, omdat context niet onbelangrijk is, bij deze: bouwjaar 1980 (we blijven niet eeuwig jong). Gelukkig samenwonend (iedere man behoeft een sterke vrouw). Twee prachtige jonge dochters geboren in 2011 en 2014 (slaaprust is belangrijk in de aanloop naar een wedstrijd). Ex-competitiespeler tennis rond de kerktoren (maar ondertussen dus goed de loopmicrobe te pakken). Fulltime copywriter en sportjournalist tennis en voetbal in bijberoep (een blog kon dus niet uitblijven).

Maar laten we het dus maar snel overgaan naar het lopen zelf, daar zijn we hier tenslotte voor. De twee woorden in de titel van de blog zijn uiteraard niet toevallig gekozen. Destijds als tennisser was loopwerk een verplicht nummer, ja zelfs een ware beproeving. Maar sinds een aantal jaar begint het almaar meer naar een verslaving te neigen. Of beter gezegd een passie, iets wat je nodig nodig om de innerlijke rust en het mentale evenwicht te bewaren. Misschien is dat wel typisch voor piekeraars en perfectionisten, die fysieke nood naar een uitlaatklep en een sportieve uitdaging. Dat laatste heb ik altijd wel in me gehad, tennissen met het oog op alweer een volgend toernooi en lopen als voorbereiding op een wedstrijd. Ik moet altijd een concreet doel voor ogen hebben, het is sterker dan mezelf. Het zal ergens ook wel met een diepgeworteld verlangen naar een leven als topsporter te maken hebben. Het lijkt me de hemel op aarde, zo’n sportersbestaan 24 uur op 24, en dus bootsen we dat in het dagelijkse leven op regelmatige tijdstippen voor een klein stukje na, weliswaar tussen het gewone werk door en rekening houdend met een gezinsleven. En niet te vergeten, in het volle besef dat er geen toptalent aan mij verloren is gegaan. Dat was in het tennis zo, al kan ik terugkijken op een niet onaardig B0-klassement, en dat is in het lopen niet anders.

Maar we wijken af, dus hoog tijd om het over mijn liefde voor de marathon te hebben. Niet zo evident, want als tennisser moet je het vooral van korte versnellingen en zijdelingse bewegingen hebben. Maar toch ben ik nooit echt fan geweest van het snellere werk. Echt genieten is het toch niet, als je het melkzuur in zo’n 10 km al snel naar je hoofd voelt stijgen. Bij een marathon ben je tenminste nog een tijdje op je relatieve gemakje, met een beetje geluk een dikke twee uur. Nadien kom je wel vaak genadeloos jezelf tegen, maar je kan ook niet alles hebben. Met zicht op de Eifeltoren probeer je dat zo goed en zo kwaad als het kan te relativeren, al is dat allesbehalve een evidentie. Ik heb er bij de start van deze blog in totaal vier gelopen. Bon, eigenlijk vijf, want op mijn 30ste trok ik nog een beetje groen achter de oren en vooral met veel keelpijn naar Brussel. Het gevolg laat zich raden, gedesillusioneerd uitgestapt iets voorbij de dertig kilometer op het vals plat na het passeren van het Afrika museum. Op mijn 35ste pakte ik het vervolgens iets verstandiger aan. Een vlak parkoers, een enthousiast publiek langs de kant in Eindhoven en een gelijkmatig tempo van 10,6 km/u dat me net onder de 4 uur deed uitkomen. Mijn PR liep ik in 2017 in Rotterdam, 3u36.32 in een geweldige atmosfeer. In het voorjaar van 2018 kwam ik in Parijs aardig in de buurt van mijn voorlopige besttijd, maar het warme weer en het niveauverschil in het tweede gedeelte deden me de das om en op een minuutje stranden. Een uitgebreider verslagje van mijn passage in Amsterdam vind je terug in mijn allereerste blogbijdrage!

Los van resultaten en eindtijden proberen we er iedere keer weer het maximale uit te halen. Dat is het echte genieten, de voorbereiding tot in de puntjes verzorgen zodat alle puzzelstukjes op het juiste moment in elkaar kunnen vallen. En dus zijn we de laatste jaren meer en meer gaan letten op de kleine details die een wereld van verschil kunnen maken, iets waar ze bij Team Sky de hippe benoeming ‘marginal gains’ voor uitgevonden hebben. Zo’n zoektocht zorgt logischerwijs voor heel wat praktische tips, handige weetjes die ik maar al te graag zal delen via deze blog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s