Af en toe duikt de dagtemperatuur nog eens boven de tien graden, maar we zijn eind november en dan valt er zeker ’s avonds nauwelijks aan het koude weer te ontsnappen. Na zo’n geweldige zomer en de warme maanden september en oktober is dat altijd toch een beetje een domper. Sinds de overschakeling naar het winteruur moet je ook al flink je best doen om nog in daglicht een looptochtje te kunnen gaan maken, althans tijdens de gewone werkweek.

Maar zoals er genoeg middeltjes zijn om de zichtbaarheid op peil houden in het donker, ik beperk me met de straatverlichting als bondgenoot vooral tot fluogeel rond lijf en leden, kan je je ook perfect kleden op al te koude loopomstandigheden. Dus je hoeft niet per se je loopschema om te gooien als je rillend van de kou thuiskomt na alweer een drukke werkdag. Of als de beperkte stijging van het kwik je zelfs in het weekend de goesting ontneemt om erin te vliegen. Eigenlijk hoeven zulke externe factoren nooit een excuus te vormen. Alleen gietende regen is misschien een ‘no go’, al heb je dan met een beetje geluk nog altijd een loopband om de noodzakelijke endorfines te laten vrijkomen. Maar terug naar de orde van de dag. Hoe je jezelf het best beschermt tegen winterse temperaturen? Door je in laagjes te kleden, werkt altijd! Eens de temperatuur onder de vijftien graden zakt, overweeg ik altijd wel een ‘base layer’ (van een deftig sportmerk!) aan te trekken voor een goede vocht- en temperatuurregeling. Tja, de lente is dan ook niet voor niets ons favoriete seizoen. Vroeger waagden we ons bij temperaturen rond het vriespunt zelfs aan gewoon thermisch ondergoed, voorwaar geen al te best idee. Om niet te zeggen een slecht idee, want het houdt al het vocht vast en doet je alleen maar nog logger aanvoelen.

Het juiste ondershirt dus, best met lange mouwen. Eens die goede basis gelegd, kan je eigenlijk alle kanten uit. Zolang je je maar niet te warm kleedt, omdat dan het gevaar bestaat dat je al op ontploffen staat nog voor je hartslag gaat pieken. Een klein onbehagen of rillinkje als je de voordeur achter je dichttrekt, is nog meer dan oké. Na een paar minuten is dat gevoel sowieso helemaal weg. Als tweede laag kan je nog altijd variëren tussen een loopshirt met korte of lange mouwen of een sweatshirt. Zakt de barometer verder weg tot onder de tien graden, dan is het stilaan de moeite waard om een derde laagje te overwegen. Dat kan dan een dun jasje zijn gecombineerd met een bijpassende ‘tight’ en evt. muts en handschoenen. Komen de vriestemperaturen in zicht, dan zoeken we onze heil in een winterjack en een dikkere lange broek. Erger of straffer dan drie lagen wordt het omzeggens nooit, al kan een echte koukleum er desgewenst nog een vierde laag aan toevoegen door zowel een shirt als een sweatshirt of pull te dragen.

Om voorbereid te zijn op alle weersomstandigheden loont het dus de moeite om een kleine loopgarderobe aan te leggen. Welk merk te kiezen, is een kwestie van smaak en goesting maar wij gaan sinds enkele jaren resoluut voor het Japanse Asics!

Een gedachte over “Lopen in laagjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s